ေႏြရာသီမွာ စားသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အရည္ရႊမ္း သစ္သီး ေတြကို ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ ပါတယ္။
၁။ သေဘၤာသီး
သေဘၤာသီးမွာ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းၿပီး ေထာပတ္လို အႏွစ္သား ပါဝင္ကာ ထုတ္ရ လြယ္တဲ့ အေစ့ ငယ္ေတြ ပါဝင္ ေနပါတယ္။ အေလာေတာ္ သေဘၤာသီး တစ္လံုးဟာ လက္မ ၂၀ ေလာက္ႀကီးၿပီး ခုနစ္လက္မေလာက္ ရွည္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးမွာ ၁၀ကယ္လိုရီ ပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္စီ အမ်ားအျပား၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ ေနပါတယ္။ သေဘၤာသီးမွာ Papain အင္ဒီဇိုင္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ အသား ဟင္းခ်က္ရာမွာ ထည့္သံုးရင္ ႏူးအိ လြယ္သလို စားၿပီးခ်ိန္မွာလည္း အစာေၾက လြယ္ပါတယ္။
၂။ သရက္သီး
သရက္သီးဟာ အစိမ္း၊ အဝါကေန အနီေရာင္ အထိ အေရာင္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ သရက္ သီးမွာ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဗီတာမင္စီ၊ ပိုတက္ စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ ေနပါတယ္။ သရက္သီးကို အခံြပါးခြားၿပီး အေစ့ကို ဖယ္ထုတ္ကာ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
၃။ စူကာသီး
အနံ႔စူးရွၿပီး ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ ပံုသ႑ာန္ ေလာက္ရွိတဲ့ စူကာသီးမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ စူကာသီးကို အဆီနည္း ဒိန္ခ်ဥ္ထဲနဲ႔ သစ္သီးသုပ္ထဲ ထည့္စား ႏိုင္ပါတယ္။
၄။ မာလကာသီး
မာလကာသီးရဲ႕ အရသာဟာ သစ္ေတာ္သီးနဲ႔ ဆင္ၿပီး မာလကာသီးဟာ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၂-၄ လက္မ ေလာက္ရိွပါတယ္။ မာလကာသီးမွာ ဗီတာမင္စီ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေနၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ေဖာ့စ္ဖာရပ္စ္လည္း ပါဝင္ပါတယ္။
၅။ ေစာင္းလ်ားသီး
ခ်ဥ္တဲ့ အရသာရွိၿပီး အရည္ရႊမ္းတဲ့ ေစာင္းလ်ားသီးေတြဟာ အေရွ႕ေတာင္ အာရွမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ေစာင္းလ်ားသီး တစ္လံုးလံုးကို သုပ္ၿပီးလည္း စားႏိုင္ပါတယ္။ ေစာင္းလ်ား သီးမွာ ဆီးေက်ာက္ တည္ေစတဲ့ Oxalic acid ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါသည္ေတြ အေနနဲ႔ ေစာင္းလ်ား သီးကို လံုးဝ မစားသင့္ပါဘူး။
၆။ တလည္းသီး
တလည္းသီးဟာ ပန္းသီး အရြယ္ေလာက္ ရွိၿပီး အနီရဲ ေရာင္အသီးမွာ ပတၱျမားလို နီရဲေနတဲ့ အေစ့ ေတြနဲ႔ ျပည့္ေန တတ္ပါတယ္။ အေစ့ေတြဟာ ခ်ဳိရဲၿပီး အရည္ရြမ္း ပါတယ္။ တလည္းေစ့ကို အဆီနည္း ဒိန္ခ်ဥ္ထဲ ထည့္ၿပီး ဒါမွမဟုတ္ အခ်ဳိပဲြမွာ ထည့္ၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ တလည္းေစ့ ခြက္တစ္ဝက္စာမွာ ၈၀ ကယ္လိုရီ ပါဝင္ပါတယ္။
၇။ ကီဝီသီး
ကီဝီသီး တစ္လံုးဟာ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၇၀ ကယ္လိုရီခန္႔ ပါဝင္ၿပီး ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ကီဝီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ဟာ လိေမၼာ္သီးမွာထက္ ႏွစ္ဆပိုမ်ားၿပီး ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္ေအာင္ ကူညီ အားေပး ပါတယ္။ ကီဝီသီးကို ေဖ်ာ္ရည္၊ ယိုအျဖစ္ ေတြ႕ရသလို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ တဲြၿပီးလည္း စားႏုိင္ ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment