Monday, January 20, 2014
ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္ သည့္ အခ်က္မ်ား
ဝမ္းေလွ်ာတယ္ ဆိုတာ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းတဲ့ အရည္ၾကည္ ဝမ္းေတြ သြားေနၿပီး မၾကာခဏ ဝမ္းသြားေနတဲ့ အေျခအေနကို ေခၚပါတယ္။
ဝမ္းေလွ်ာ တာက အမ်ားအားျဖင့္ ႏွစ္ရက္ ေလာက္ပဲ ၾကာေပမယ့္ ၾကာရွည္ ဝမ္းသြားတဲ့ အေျခအေန ဆိုရင္ ႏွစ္ရက္ေက်ာ္ ၾကာတဲ့အထိ ဝမ္းသြား တတ္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနမ်ဳိးမွာ ေရဓာတ္ ခမ္းေျခာက္မႈ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ တာက ဘက္တီးရီးယားပိုး ဝင္တာ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ဝင္တာ၊ အစာနဲ႔ မတည့္တာ၊ ကပ္ပါးပိုးေတြ ဝင္တာ၊ ေဆးနဲ႔ မတည့္တာနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္တဲ့အခါ ခံစားရတဲ့ လကၡဏာေတြက ဗိုက္ေအာင့္တာ၊ ေလထတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္ျဖစ္တာ၊ အိမ္သာကို အေလာတႀကီး သြားခ်င္စိတ္ ေပၚတာ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လို အေၾကာင္းေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းပ်က္ပါေစ၊ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကို သိနားလည္ထားဖို႔ လိုပါတယ္။
ေရႏွင့္ ဓာတ္ဆားေသာက္ပါ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာကို ကုသဖို႔ အေကာင္းဆံုးနည္းက ေရနဲ႔ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ေပးဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝမ္းေလွ်ာတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အရည္ဆံုး႐ႈံးမႈ မ်ားတဲ့အတြက္ ေရမ်ားမ်ား ျပန္ေသာက္ေပးသင့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေရနဲ႔အတူ ဆံုး႐ႈံးသြားတဲ့ ဓာတ္ဆားေတြကို ပါ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းႏိုင္ဖို႔ ဓာတ္ဆားထုပ္ကို သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ဳိးအဆအတိုင္း ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ေသာက္ေပး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေသာက္ ရာမွာ ေရသန္႔ ကို ေသာက္ေပးရမွာ ျဖစ္ၿပီး ေရမသန္႔ဘူး ထင္ရင္ က်ဳိခ်က္ၿပီး ေသာက္ပါ။
ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေရွာင္ပါ -ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ႏို႔ကို ေခ်ဖ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အင္ဇိုင္း (lactase) ေထာက္ပံ့မႈ ေလ်ာ့က် သြားတာေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြ ကို ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ႏို႔ကို ေကာင္းေကာင္း မေခ်ဖ်က္ ႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုၿပီး ဝမ္းေလွ်ာတာနဲ႔ ေလထတာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။
ဆီေၾကာ္စာ၊ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ကဲေသာ အစားအေသာက္ တို႔ကို ေရွာင္ပါ- ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ အဆီအအိမ့္မ်ားတဲ့ အစာ၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားတဲ့ အစာနဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲတဲ့ အစားအေသာက္ တို႔ကို ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။
သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားပါ - တခ်ဳိ႕ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္တို႔ ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကို စားေပးရင္ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ အစာျဖတ္သန္းမႈ ေႏွးေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္တာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ဥပမာ- ဆန္ျပဳတ္ ေပ်ာ့ေပ်ာ့၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ စြပ္ျပဳတ္စတဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
အဆီ နည္းေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ ေသာက္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာခ်ိန္မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ ေသာက္ရင္ အစာေျခ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ အစာေၾကညက္ေစတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ေတြ ရရွိေစတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာတာကို သက္သာ ေစပါတယ္။
ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္ပါ -ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာက ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ေလပြ တာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ တလည္း သီး ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္တာ ေၾကာင့္လည္း ဝမ္းအရည္ သြားတာကို သက္သာေစပါတယ္။
ကဖင္းႏွင့္ အယ္လ္ကိုေဟာ ေရွာင္ပါ - ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ကဖင္းပါတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ အျပင္ အရက္ကိုလည္း ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ ပူပူ ေသာက္ပါ ဆန္လံုး ညိဳကို ေရနဲ႔ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ေသာက္တာက ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကို သက္သာ ေအာင္ ကုသ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စု ပါဝင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီ ပါေသာ အစားအေသာက္ကို ေရွာင္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပါတဲ့ အစား အေသာက္ကို အလြန္အမင္း စားတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာကို ပိုဆိုး ေစႏိုင္ပါတယ္။
ပ်ားရည္ ေသာက္ပါ - ပ်ားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းနဲ႔ ေရတစ္ခြက္ ေရာေသာက္ေပးရင္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာတာ သက္သာ သြားပါတယ္။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)
Shan News
Labels:
က်န္းမာေရး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment